20 anys d’art crític i reivindicatiu a la galeria ADN de l’Esquerra de l’Eixample

Mercè Alsina - Betevé

Núria Güell s'ofereix perquè els clients de la galeria puguin sortir amb ella i Helena Vinent recrea una banda "disca" en dues exposicions

 

ADN Galeria arriba als 20 anys d’existència a l’Esquerra de l’Eixample sense deixar el seu compromís amb l’art de denúncia amb tres exposicions crítiques amb la realitat, que expliquen les complexitats del context actual. La galeria, que lidera Miguel Ángel Sánchez, va començar el 2003 en un local del carrer d’Enric Granados i el 2019 es va traslladar on és ara, al carrer de Mallorca.

 

Núria Güell s’ofereix als clients de la galeria


Amb el projecte Servicios Exquisitos, Núria Güell fa un pas més en la seva denúncia de la precarietat dels artistes dins del sistema de l’art. Ha posat el galerista i els recursos de la galeria, amb la qual treballa des de fa més de 10 anys, al seu servei. L’obra consisteix en un servei en què el galerista ofereix als seus clients sortir amb ella. Més enllà de posar-se un preu, el que busca l’artista és que aquestes persones puguin aprofundir en el seu treball.

 

Al costat d’aquesta obra hi presenta 51 “statements” i una demolició, en què reuneix les obres que ha fet al llarg de la seva trajectòria sobre l’explotació del sistema, impreses i signades.

 

La discapacitat com a identitat política en l’obra d’Helena Vinent


En el cas d’Helena Vinent, que exposa a ADN per primer cop, l’artista articula la mostra des de la seva condició de persona sorda i “disca” (una abreviació per a discapacitada), que fan servir des del moviment discapacitista, com a signe d’identitat política. L’artista posa en qüestió l’etiqueta que assenyala els discapacitats com a subjectes apocats, inofensius i sense agència política o sexoafectiva.

 

Vinent imagina una banda de “discas” que volen subvertir l’ordre establert i regenerar l’escenari. A partir de diferents elements, amb els quals treballa habitualment, com són els subtítols, la seva veu, la imatges, l’escultura, el so… genera una història de ficció.

 

20 anys d’art social i polític


Per a Jordi Vernis, mànager de la galeria, fer 20 anys és tot un triomf, pel reconeixement local i internacional que implica, puntualitza. L’agent explica que, al llarg dels anys, la galeria ha anat adquirint una personalitat i s’ha especialitzat en artistes que tenen una mirada social i política. Hi exposen joves, com és el cas del malagueny Julio Anaya Cabanding, però també de reconegut prestigi com Carlos Pazos, Regina José Galindo, Pep Vidal o el col·lectiu Democracia.

June 25, 2023
25 
of 89